500₺ ve üzeri siparişlerde kargo ücretsiz!

Home-Barista 101

Hepimiz evde iyi kahve içmek, home barista olarak kendimize ve sevdiklerimize dışarıda (özellikle Story Coffee'de 😊) içtiğimiz kadar kaliteli kahveler demlemek istiyoruz. Evde bulunan ekipmanlarınıza göre kahve demleyebileceğiz çeşitli yöntemleri French Press, Moka Pot, V60, Chemex, Aeropress ve Cold Brew olarak sıralayabiliriz. İyi kahve için bir çok unsurun bir araya gelmesi gerekmektedir:
  • taze çekirdek,
  • taze öğütülmüş kahve,
  • çekirdeğin öğütülme derecesi,
  • suyun kalitesi, 
  • ekipmanın temizliği,

gibi faktörler kahvenizin tadını ve kalitesini etkileyecektir. Bu yazımızda size pratik ve lezzetli bir kahve deneyimi sunan V60 demleme tekniğini anlatacağız. Peki V60 nedir ve V60 kahve demleme ekipmanını bu kadar özel kılan ne?

V60 DEMLEME YÖNTEMİ

Bir Japon markası olan Hario, adını V60 koyduğu kahve demleme ekipmanı ile, demleme kültüründe bir çığır açmıştır. V60, V şeklinde ve 60 derecelik bir açıya sahiptir. 

V60'ın içindeki dalgalı katmanlar sayesinde, filtre kağıdı hazneye yapışmaz. V60 Pour Over tekniği kullanılarak demlenen filtre kahve, çekirdeğin özelliklerini belirgin olarak ortaya çıkarır. Berrak, aromaları daha keskin ve asiditesi kullanılan çekirdeğe göre değişen bir kahve tadımı sunar.  

EVDE V6O DEMLEME REHBERI

  • Kağıt filtreyi kırıp v60 haznesine yerleştirin. Sıcak su ile filtre kağıdını ve ekipmanları iyice ıslatın. 
  • Tercihen taze öğütülmüş 18 gram kahve çekirdeğini ekleyin ve kahve yatağını düzlemek için V60 haznesini sallayın. 
  • İlk su dökümü sırasında 40 gram su dökerek 45 saniye kadar çekirdeğin blooming'ini gerçekleştiresi beklenir. Göz göz baloncuklar olarak da tanımlanan blooming ya da çiçeklenme aşaması kahvenin taze olduğunu ve iyi demlendiğini gösterir.
  • Suyu dökerken dairesel hareketlerle, ince ve akıcı şekilde dökmeye dikkat edin. 
  • İkinci su dökümünde 50 gram daha dökerek 10 saniye bekleyin. Kalan suyu bu şekilde dairesel hareketlerle dökmeye devam edin. 
  • Demleme süresinin genellikle 3 ila 4 dakika arasında bitmesi tavsiye edilir. Fakat bu süre çekirdeğinizin türüne göre değişebilir. 

Blooming:

Türkçe'ye çiçeklenme olarak çevirebileceğimiz, kahvenin su ile temas ettiği an ortaya çıkan durumdur. Kahvenin içerisindeki karbondioksit ve diğer gazların çıkmasıyla oluşan bu görüntü, bir içeceğin köpürmesine benzer. 

Yeşil kahve çekirdeğinin içinde 200'den fazla uçucu gaz varken, kavrulmuş kahve içerisinde 800'den fazla uçucu gaz tespit edilmiştir. Blooming, kahvenin aromasını kapatan karbondioksitleri atarak, çekirdeğin tadını en iyi şekilde almamızı sağlar. Bu anlamda gerekli bir süreçtir.

Kahvenin tazeliği, kavrulma profili, suyun sıcaklığı ve çekirdeğin türü blooming'i etkileyen faktörlerdir. 

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın